Blogopmaak

Dure boodschappen......wat nu?

Esmerijn van Dijk

Alles wordt steeds duurder inclusief de boodschappen

Je kunt er bijna niet om heen. Alles wordt steeds duurder, de kranten staan er vol mee en ook in je portemonnee begin je dit te merken. De prijzen in de supermarkten stijgen bijna dagelijks. Hoe kan je hier mee omgaan en waar kun je zelf nog op letten?

Maak een weekplanning

Als eerst is het belangrijk om een weekplanning voor de boodschappen te maken. Bedenk voor een hele week wat je s' avonds wilt eten en welke producten je overdag nodig hebt. Als je in de winkel komt koop je de spullen van je lijst en hoef je niet impulsief te bedenken wat je mee moet nemen. Dit zorgt er over het algemeen al voor dat je iets minder uitgeeft aan je boodschappen. Verder zal je ook minder snel geneigd zijn te denken dat je producten nodig hebt, die je bij thuiskomst helemaal niet perse nodig bleek te hebben.


Wanneer je thuis al goed bedenkt wat je gaat kopen, kun je ook online alvast bekijken welke op producten op dit moment goedkoper zijn en wellicht een beter alternatief zijn om mee te nemen. Al met al is het dus sowieso goed om thuis een boodschappenplanning/lijst te maken en deze mee te nemen naar de winkel.


Koop huismerken

Als je in de winkel bent koop dan vooral huismerken. Kijk hiervoor in de bovenste en onderste schappen in de winkel. De duurdere producten staan juist vaak op ooghoogte. Dit scheelt misschien per product niet veel, maar als je al deze beetjes optelt kan dit op de totale boodschappen best een verschil maken. Wil je weten wat dit verschil is? Maak na het doen van deze boodschappen eens een vergelijking van de goedkopere producten die je gekocht hebt ten opzichte van de producten die je anders zou kopen. Je zult zien dat dit best nog een flinke besparing op kan leveren.


Vergelijk de prijzen per kg

Let ook op de hoeveelheid per kilo. Een pak van 400 gram kan er goedkoop uitzien, maar wellicht blijkt de prijs per kilo goedkoper te zijn bij het pak van 600 gram. Vaak kun je de prijs per kilo ook vinden op de kaartjes in de supermarkt. Als je het niet kan vinden, kun je het ook snel via de rekenmachine op je mobiel omrekenen. Let dus echt niet alleen op de absolute prijzen, want vaak verkijk je je hier op.


Koop geen voorgesneden producten

Je kunt bijvoorbeeld de kipblokjes prima laten staan en een gewone kipfilet kopen. Je kunt dit net zo goed thuis even snijden. Hetzelfde geldt voor voorgesneden groente. Het is uiteraard heel makkelijk, maar als je op je budget moet letten is het niet handig om deze producten te kopen. Het is een kleine moeite om de producten thuis, tijdens het bereiden, te snijden.


Laat je niet zomaar verleiden door aanbiedingen

Vaak kom je eenmaal in de winkel mooie aanbiedingen(van voornamelijk A-merken) tegen. Laat je hier niet door verleiden, maar bekijk eerst of deze aanbieding ook echt goedkoper is dan bijvoorbeeld een huismerk. Vaak is het A-merk, ondanks dat het in de aanbieding is, nog steeds duurder dan een ander alternatief. Denk bij aanbiedingen ook extra goed na of je dit nu nodig hebt. Vaak neem je het mee en is het product over de houdbaarheidsdatum voor je het gebruikt. Bij houdbare producten kun je uiteraard bij een hele goede aanbieding juist weer wel overwegen het product mee te nemen.


Ga naar meerdere supermarkten

Als je echt wilt besparen op je boodschappen en hier de tijd voor wilt nemen, ga dan naar meerdere supermarkten. Bij de discount supermarkten zijn veel producten goedkoper, maar er zijn ook producten die je bij een andere supermarkt toch goedkoper kunt krijgen. Als je tijd en zin hebt loont het echt om de prijzen van de verschillende supermarkten te vergelijken en je boodschappen bij meerdere supermarkten te doen.


Kortom doe je boodschappen bewust en je bespaart geld!

Herfst
11 september 2023
Slimme Opruimtips voor een Knusse Herfst
Vakantie
12 mei 2023
Handige tips voor een betaalbare en leuke zomervakantie
Lente
door Esmerijn van Dijk 7 maart 2023
Tips om opgeruimd het voorjaar te beginnen
Huis op orde
door Esmerijn van Dijk 23 januari 2023
Kijk jij naar je Huis op Orde op SBS6 en heb je ook hulp nodig? Lees mijn blog en neem contact op.
Administratie
door Esmerijn van Dijk 28 december 2022
Het opschonen en ordenen van de administratie
Black Friday
door Esmerijn van Dijk 22 november 2022
Black Friday budget tips
Toyjail
door Esmerijn van Dijk 14 september 2022
De Toy Jail Wordt je ook zo moe van al het speelgoed en de andere spullen van je kinderen die rondslingeren? Ben je het zat dat je de hele dag bezig bent om dezelfde spullen weer op te ruimen. Je kinderen zijn uiteraard helemaal blij met al hun spullen en speelgoed, maar voor jou kan het een grote ergernis zijn wanneer je weer eens op een legoblokje of een Playmobil poppetje gaat staan. Je kan natuurlijk proberen om je kinderen te overtuigen van het feit dat opruimen heel leuk is. Maar de kans is groot dat dit niet gaat werken. De Spullen Gevangenis kan dan een goed hulpmiddel zijn om je woonkamer vrij te houden van allerlei kinderspullen die rondzwerven. Wat is een Spullen Gevangenis of Toy Jail Als je op social media zoekt naar Toy Jail kun je een hoop voorbeelden vinden. Het principe is ontstaan voor kinderspeelgoed, maar eigenlijk kun je het voor alle spullen van de kinderen gebruiken. Het concept is het heel simpel. De spullen gevangenis is een plek waar je spullen in opbergt die je kinderen rond hebben laten slingeren. Je kunt hiervoor een mand of doos nemen, maar een doorzichtige box waarin de spullen goed zichtbaar zijn werkt het best. De spullen die na een bepaalde tijd niet opgeruimd zijn stop je in deze box. De kinderen kunnen, doordat de box doorzichtig is goed zien dat de spullen in de gevangenis zijn beland. Hoe werkt de Spullen Gevangenis Maak van de voren duidelijke afspraken met de kinderen. Spreek af op welke tijd alles opgeruimd moet zijn. Dit kan zijn aan het eind van de dag of op bepaalde momenten gedurende de dag. Ik heb met mijn kinderen afgesproken dat de spullen opgeruimd moeten zijn voor ze naar bed gaan, maar ook voor ze buiten gaan spelen. Wanneer er op zo'n tijdstip nog spullen rondslingeren leg ik deze in de spullen gevangenis. Vervolgens hebben wij taakjes bedacht waarmee de kinderen de spullen terug kunnen verdienen. Je kunt ook de afspraak maken dat de spullen er standaard na een bepaalde tijd uit mogen of bij één bepaalde taak weer terug verdiend worden. Een andere optie is om een beloningssysteem te maken en dat er steeds bij een bepaald aantal punten iets terug gepakt mag worden uit de spullen gevangenis.
Georganiseerde start
door Esmerijn van Dijk 4 september 2022
Een goede start na de zomervakantie Na een mooie en lange zomer is het weer tijd om aan de slag te gaan. Iedereen is weer helemaal uitgerust om fris van start te gaan of is al begonnen. Het nieuwe schooljaar is begonnen en ook de meeste mensen zijn weer aan het werk. Dit vraagt ook om je "normale" leven weer op te pakken.
Tips
door Esmerijn van Dijk 24 juni 2022
Tips voor een opgeruimder huis vind je in mijn blog
Share by: